SZC logo

Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203049/005 | 7800 Siklós Iskola u 10/a

Intézmény logo

Baranya Vármegyei SZC Garai Miklós Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokKRÉTA

Hírek

2024. ápr. 17.


admin garai

    Dr. Vajda János Pedagógiai Díjat kapott Mikola Lajos

    Dr. Vajda János Pedagógiai Díjat kapott Mikola Lajos

    Dr. Vajda János Pedagógiai Díjat kapott Mikola Lajos

    A vár lovagtermében tartott ünnepség alkalmával csütörtök délután kiosztották a városi kitüntetéseket és elismeréseket. Siklós Város Önkormányzata Dr. Vajda János Pedagógiai Díjjal ismerte el Mikola Lajos munkásságát.

    Mikola Lajos József pedagógus családba született, édesanyja óvónő, édesapja tanító volt. Élete úgy alakult, hogy ő is, csakúgy, mint testvére, Gábor a pedagógus pályán találta meg önmagát. Általános iskolai éveit a Kossuth téri Általánosban Iskolában töltötte, középiskoláját a Pécsi Zipernowsky Szakközépiskolában végezte, villamos szakon.

    Próbálkozott a Zalka Máté katonai műszaki főiskolával is, de egy év után a pedagógiát, a Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karát választotta. Iskoláit jó eredményekkel végezte. Tanulmánya utolsó évében a siklósi Köztársaság téri általános iskola szemet vetett rá, és kikérte az egyetemről az ígéretes hallgatót. Vezetői nagyon elégedettek voltak vele, és később benne látták az iskola egyik következő vezetőjét. Általános iskolai évei alatt végig aktív volt, elindítója volt az általános iskolai sakk-oktatásnak, saját maga is versenyszerűen sakkozott.

    A siklósi sakk-kör versenyzője, majd később elnöke lett. Diákjai matematikából és technikából szép sikerekkel növelték a Batthyány iskola hírnevét. Munkája mellett elvégezte a JPTE Informatika Karán az informatika tanári szakot, majd a Veszprémi Egyetemen középiskolai tanári diplomát szerzett. Testvére hívásának eleget téve az akkori siklósi szakképző iskolába igazolt át, melyet azóta sem hagyott el. Gimnáziumi és szakiskolai diákjait is a legmagasabb elvárásoknak megfelelően okította, a tehetségeket versenyeztette.

    Kiemelt figyelmet fordított a hátrányos helyzetű diákok fejlesztésére . A pedagógus-életpálya-modell bevezetésekor az elsők között szerzett mesterpedagógusi oklevelet, tudásával és pozitív személyiségével sok kollégát támogatott a kívánt fokozat felé vezető úton.

    Mikola Lajos József a 2017-2018-as tanév óta igazgatója a Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum Garai Miklós Technikum és Szakképző Iskolának, előtte egy évig megbízott igazgatóként dolgozott ugyanott. Erre az időszakra tehető a szakképzés és a közoktatás szétválasztása, aminek köszönhetően a siklósi szakképzés ismét saját lábra állhatott és önálló intézményként elkezdte magát meghatározni a többi iskola között.

    Nagy szerepe volt a mostani intézményi környezet megteremtésében, amihez hozzá tartozott egy új főbejárat kialakítása, tantermek átalakítása, az igazgatóság irodáinak megépítése, valamint az iskola udvarának zöldebbé és élhetőbbé tétele. Mindezek mellett irányította az iskola nevének megválasztását, amely javaslatára Siklós városához köthető. Neki köszönhető, hogy ma már minden, a siklósi szakképzésben tanuló diák és dolgozó oktató méltán mondhatja magáról: Garais vagyok!

    Kinevezése óta rendületlenül dolgozik az intézmény képzési kínálatának bővítésén, hogy a siklósiak és a környékbeliek helyben is versenyképes szakmákat szerezhessenek. Elődje munkáját folytatva megkezdődhetett Siklóson a fodrászok képzése, azóta újabb három szakma elindítását szervezte meg, egy elindítása pedig jelenleg is folyamatban van. Munkásságának köszönhetően a siklósi szakképzés ismertté és elismertté vált.

    A díj átvételekor családjának mondott köszönete mellett munkatársai, tanítói szerepét is kiemelte.

     

    https://siklosihirek.hu/dr-vajda-janos-pedagogiai-dijat-kapott-mikola-lajos/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0RgQRPToAp-5W1RytNnfQqX5JSRj5dYR_-8eu3_1imc3rV7twGBUCP270_aem_ATti08QgnsM_IFoQ_2d6k2RinEVaXEyuxXSWrFyeF2iZvG_3i4JS02fMJpZ9bh2ElkaOsma1mjrHS13Q9iY7gEkl

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    végzős pincér tanulóink szakmai kiránduláson vettek részt

    végzős pincér tanulóink szakmai kiránduláson vettek részt

    égzős pincér tanulóink szakmai kiránduláson vettek részt

    2024. ápr. 17.


    Garai admin

    Pályaorientációs Nap a Garaiban

    Pályaorientációs Nap a Garaiban

    Ma tartottuk hagyományos pályaorientációs napunkat. Ilyenkor tanulóink ismerkedhetnek az iskolánkban oktatott szakmákkal. Körbejárták az egyes szakmák helyszíneit, ahol tájékoztatást kaptak a szakmákról, kóstolhattak palacsintát, koktélokat, kipróbálhatták a pénzvizsgálót, a mérleget, részt vehettek játékos feladatokban. Erre a napra hívtuk a környék általános iskoláinak 6-7. osztályos tanulóit is. Az iskolák éltek a lehetőséggel és 70 tanuló vett részt ezen a vidám napon. Ehhez a rendezvényhez csatlakozott 3 évvel ezelőtt a Garai Focikupa, immár a 3. a sorban. A szakképzési centrum intézményei közül részt vett a Zipernowsky, a szigetvári Zrínyi és a komlói szakképző iskola futballcsapata. Jó hangulatú napunkat a focikupa eredményhirdetésével zártuk. Köszönjük a Tesco Siklósi Hipermarketnek az ajándékkosarak felajánlását. #GaraiszakiSiklós #pályaorientációsnap #GaraiFocikupa

    2024. ápr. 17.


    PO

    Dr. Vajda János pedagógiai díjat kapott Mikola Lajos József

    Dr. Vajda János pedagógiai díjat kapott Mikola Lajos József

    A vár lovagtermében tartott ünnepség alkalmával csütörtök délután kiosztották a városi kitüntetéseket és elismeréseket. Siklós Város Önkormányzata Dr. Vajda János Pedagógiai Díjjal ismerte el Mikola Lajos munkásságát.

    2024. ápr. 11.



    Partnereink

    SZC logo

    Baranya Vármegyei Szakképzési Centrum


    Baranya Vármegyei SZC Garai Miklós Technikum és Szakképző Iskola

    7800 Siklós Iskola u 10/a

    Telefon: +36703992837

    E-mail: garai.siklos@gmail.com

    OM azonosító: 203049/005


    2024Baranya Vármegyei SZC Garai Miklós Technikum és Szakképző Iskola